Новини

Филмаутор подкрепя инициативата на МУЗИКАУТОР „Нова година за българската култура“

19.01.2015

Филмаутор подкрепя  инициативата на МУЗИКАУТОР   „Нова година за българската култура“

 

След 01.01.2015г. Национален фонд "Култура" ще получава 10% от внесената държавна такса  върху направените залози или такси за участие в хазартни игри (лотария, томбола, тото, бинго, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне  и др.). 
След 01.01.2015г. Национален фонд "Култура" вероятно отново няма да получава 30% от възнагражденията, дължими по чл.26 от ЗАПСП от лицата, които произвеждат или внасят празни информационни носители, за да компенсират авторите, артистите-изпълнители, продуцентите на звукозаписи и филми, чиито записи  се възпроизвеждат за лично ползване (както и за авторите и издателите на всякакви отпечатани произведения,  възпроизвеждани по репрографски начин). 
След 01.01.2015г. България ще продължи да бъде единствената държава-членка на ЕС, в която  съществува, но не функционира системата  на компенсационни възнаграждения при частно копиране. 
ФИЛМАУТОР  е част от кампанията "Нова година за българската култура“, защото е необходима незабавна промяна. 
Недопустимо е, при липсата на достатъчно директно финансиране на културата у нас, да се пренебрегват потенциалните източници на средства за създаване на нови творчески продукти – фактор за запазване и развитие на национална идентичност  и самосъзнание. Специалистите твърдят, че в последните години творческите индустрии се разпознават като самостоятелен икономически сектор, с огромен потенциал за развитие, със сериозен принос за икономическия растеж и платформа за нови бизнес-модели. А какво обединява отделните креативните индустрии? Споява ги авторското право, което защитава разнообразното творческо съдържание. 
Днес, повече от всякога е необходима държавна политика в областта на културата и интелектуалната собственост и извеждането им като приоритет. Основният стълб  на директното финансиране неотложно следва да бъде подплатен със система от механизми за ефективна защита правата на творците, с твърди  гаранции за справедливи възнаграждения и разнообразни  творчески възможности. Необходима е реформа в отношението към творците, в средата, в която функционират техните сдружения за колективно управление на права, което неминуемо ще доведе до промяна в начина на възприемане и оценка на резултатите от техния труд. 
Сдружение ФИЛМАУТОР настоява за незабавни законови промени, които ще допринесат за създаване на балансирана и адекватна правна рамка, позволяваща защита на българското творчество в духа на съхраняване на световното културно многообразие.  Наред с това,    изграждането на среда, осигуряваща защита именно на националната култура, ще се окаже катализатор за нейното развитие. Ние вярваме, че това е единствената правилна стъпка в насока използване на потенциала и възможностите на целия творчески сектор като двигател на икономическия растеж.  В обратния случай губим всички. 
Предложениенията за промени в ЗАПСП можете да откриете тук:     http://filmautor.org/assets/news_doc/zapsp_2015.pdf
Всички новини