Новини

Подкрепете европейските сценаристи и режисьори!

13.02.2018

Подкрепете европейските сценаристи и режисьори!

Уважаеми автори,

Приканваме Ви да подпишете онлайн петицията за приемане на неотменимо право на възнаграждение за авторите, когато техни произведения се качват на цифрови платформи в Европа. Инициативата е предприета от една от партньорските организации на ФИЛМАУТОР SAA, заедно с FERA и FSE.

Ситуацията накратко:

Днес мнозинството от европейските автори на аудиовизуални произведения не получават възнаграждение, когато техните филми и сериали се гледат на цифрови платформи в Европа. Има много причини за тази несправедлива ситуация: по-голямата част от държавите-членки на ЕС не предвиждат право на справедливо възнаграждение за авторите за този вид ползване; договорните практики правят възвръщаемостта на приходите от експлоатация неясни и несигурни, понякога дори за продуцентите.
Проектът за директива за авторското право, който в момента се разглежда от Европейския парламент и Съвета, е последната възможност да се променят правилата и да се даде възможност на авторите да получават справедливо възнаграждение за своя труд. Такова право вече съществува в малък брой европейски държави и позволява на творците да получават приходи, чрез съответните организации за колективно управление, когато техните произведения са достъпни и гледани. Няма друг начин да се гарантира на авторите справедливо възнаграждение за използване на произведенията им чрез цифрови платформи при поискване (VоD платформи).
Изабел Коисет, Коста-Гаврас, Братя Дарден, Агнешка Холанд, Кристиан Мунгиу, Сър Алън Паркър, Стефан Ружовицки, Бертран Таверние, Маргарете фон Трота и Сузана Уайт са някои от многото сценаристи и режисьори в цяла Европа, които вече подписаха.

Подкрепете европейските сценаристи и режисьори. Подпишете петицията.

1. *Sign and share the Petition <http://chn.ge/2DPSqAZ>*
1. infographic
<http://www.saa-authors.eu/…/54-audiovisual-authors-remunera…> -
the problem
2. FERA, FSE, SAA flyer
<http://www.saa-authors.eu/file/96/download> (PDF) - the solution
3. The 12 myths <http://www.saa-authors.eu/file/348/download> (PDF)
- used to criticise our solution.
4. White Paper
<http://www.saa-authors.eu/en/publications/55-saa-white-paper> -
the evidence
5. video <https://vimeo.com/184863458>- summaries all of the above

Всички новини