Новини

Отново кръгла нула за авторите и продуцентите на филми

03.07.2020

Отново кръгла нула за авторите и продуцентите на филми
ДО Г-Н БОИЛ БАНОВ
МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Уважаеми министър Банов,

 Обръщаме се към Вас от името на българските и чужди автори и продуценти на филми, които са възложили правата си за управление на ФИЛМАУТОР и които, в рамките на кампанията "Защото е справедливо", подкрепиха изготвения от сдружението проект на тарифа за възнагражденията при препредаване на аудиовизуални произведения от кабелни, сателитни и IPTV платформи в страната. Обръщаме се към Вас и от името на международните филмови студия, които в края на 2019 година заявиха своите очаквания към българския ТВ пазар и настояха за контрол при спазването на авторските права.

Както вече сте информиран, комисията, създадена въз основа на Ваша заповед със задача да разгледа предложения от ФИЛМАУТОР пакет от документи и да определи окончателния вариант на тарифа, като защити интересите както на авторите, така и на бизнеса, не стигна до решение. Одобрена тарифа няма, което се случва за пореден път през последните 9 години и за втори път в рамките на Вашето управление.

ФИЛМАУТОР извървя цялата процедура, разписана в ЗАПСП след промените от 2018г.:

  • подготви проект на тарифа, заедно с икономическа обосновка и методология, като ползва българска и международна експертиза, проучи практиките в държави със сродно стопанско положение и ги адаптира към местните особености на база обективни критерии като паритет на покупателна способност, брутен вътрешен продукт и др.;
  • добросъвестно проведе 9 месечни преговори с представителната организация на препредаващите предприятия БАККО;
  • участва активно в сформираната от Вас комисия;

Днес очакваме Вашата заповед, с която да прекратите процедурата.

Недопустимо е страната ни да продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз, в която правата на автори и продуценти на филми се ползват безплатно. Безкрайните преговори вероятнно са удобно извинение, подкрепено от състоянието на администрацията и съществуващите разпоредби, но този порочен сценарий, на който сме свидетели за поредна година носи негативи не само за правоносителите, но и за страна ни и нейния имидж.

Защото ползването на авторски произведения без разрешение и без заплащане на съответно възнаграждение е нарушение на закона. А въпросите се трупат. Колко са глобените в годините назад препредаващи предприятия? Колко са платформите, проверени за уредени права върху филмите, които доставят до своите абонати? Колко дълго важи оправданието, че водим преговори? Защо не прилагаме закона, който предвижда до утвърждаването на нова тарифа ползвателят да заплаща възнаграждение съгласно действащата тарифа на организацията? Докога просто ще сме свидетели на влиянието на фактора „сив сектор на пазара на телевизионно разпространение “? 

Популистко и невярно е твърдението, че заради сумите, дължими към творците, ще се вдигнат абонаментните такси. И без да има плащане към ФИЛМАУТОР, приходите на операторите от платена телевизия нарастват (по данни на КРС през 2019г. тези приходи са повишени спрямо 2018г. с 6,3%, през 2018г. ръстът е почти 18% спрямо 2017г.). Дали възнагражденията ще бъдат получени основно от чуждите правоносители? Въпросът е към телевизиите, които решават какво да покажат и дали да отнемат правата на българските творци завинаги, без да им осигурят възнаграждения, както законът предвижда. Провеждането на политика на лишаване на творците от последващо възнаграждение за ползване на техните филми в дългосрочна перспектива ще доведе до унищожаване на българското кино. 

Докога ще спорим какво е препредаване на филм и има ли изобщо такова ползване у нас? България е държава, в която Европейското законодателство следва да се спазва. Както го правят в Румъния, която все по-често даваме за пример и където сродното на ФИЛМАУТОР сдружение DACIN SARA събира от препредаване над 8 млн. евро годишно, разпределяни между филмовите автори. 

Нелогично е в закона да има предвидена процедура за изработване на тарифа, след приключване на която ОКУП да бъде поставен отново в изходна позиция. ФИЛМАУТОР ще използва всички механизми на действие, предоставени на сдружението от закона, договорите за членство и тези за взаимно представителство с чуждестранните организации, за да защити своя репертоар. 

Уважаеми министър Банов,

Преговорите свършиха. Хиляди български и чуждестранни автори и продуценти очакват да получат своите възнаграждения от препредаване в България, така както се случва в останалите държави от ЕС.

 

С уважение:
Виктор Божинов – председател на УС на ФИЛМАУТОР
Адела Пеева – зам. председател на УС на ФИЛМАУТОР
Тонислав Христов - член на УС на ФИЛМАУТОР
Христо Тотев - член на УС на ФИЛМАУТОР
Костадин Бонев – член на УС на ФИЛМАУТОР
Мартин Димитров – член на УС на ФИЛМАУТОР
Илия Костов – член на УС на ФИЛМАУТОР
Станимир Трифонов – член на УС на ФИЛМАУТОР
Ивайло Пенчев – член на УС на ФИЛМАУТОР

 

Всички новини