Новини

7.8 билиона евро e цялата сума на авторски възнаграждения, събрана от членовете на CISAC през 2012г.

17.02.2014

7.8 билиона евро e  цялата сума на авторски възнаграждения, събрана от членовете на CISAC през 2012г.

CISAC - Международната конфедерация на дружествата на композиторите и авторите пубикува доклад  за събираемостта на авторски възнаграждения за 2012г.

Отбелязва се тенденция на нарастване на събраните възнаграждения за 2012г., които са в размер на 7.8 билиона евро и са с  2% повече  в сравнение с 2011г.

75% от събраните възнаграждения се падат на сектора, покриващ „публичното изпълнение“ и „съобщаване до публиката“, най-вече заради кабелното и сателитно препредаване, което допринася за половината от нарастването в тази област на използване на защитен репертоар. За съжаление, ако се направи подобен разрез на източниците на възнаграждения, събрани през 2012г.  от ФИЛМАУТОР,  делът, полагащ се на приходи от препредаване по кабел и сателит, ще клони към до 0%.

 

В доклада се отбелязва, че около 87% (6.8 билиона евро) от цялата сума, събрана от членовете на CISAC,  се дължи на  музикален репертоар, като причините за това са обясними -  за музиката съществуват по-многобройни и разнообразни начини на използване и поради исторически по-ранно създадената и развила се инфраструктура за събираемост.

Според доклада през 2012г. има нарастване  и в дела на възнагражденията в сектор кино  с 14% или около 360 милиона евро, независимо, че на киното се пада по малък дял (около 1.5 % от сектора „публично изпълнение“). Особен ръст се наблюдава в Азия, Латинска Америка и Русия.

Проследяват се  следните тенденции:

 

• възстановяване на интереса към кино прожекциите и нарастване на броя им;

• спад в интереса към физически носители като DVD & Blu-ray, доколкото зрителите търсят съдържание основно  on-demand.

• цифровизирането на съдържанието и новите канали за дистибуция ще създават нови възможности за доставчиците му директно до домовете на зрителите,  и в този смисъл е нарастнал обема на абонаменти за online  достъп до филми чрез Netflix, Amazon и други дистрибутори.

 

Целият доклад можете да прочетете тук:

http://www.cisac.org/CisacPortal/consultArticle.do?id=1749

Всички новини