Новини

ПОЗИЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕ ФИЛМАУТОР ВЪВ ВРЪЗКА С ФИЛМА „ЧИЧО ТОНИ, ТРИМАТА ГЛУПАЦИ И ДС“

13.06.2014

ПОЗИЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕ ФИЛМАУТОР  ВЪВ ВРЪЗКА С ФИЛМА „ЧИЧО ТОНИ, ТРИМАТА ГЛУПАЦИ И ДС“

Сдружение ФИЛМАУТОР няма отношение нито към художествените и естетическите качества на филма „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“, нито към неговата обективност и адекватност към различните гледни точки. Изконно право на всеки зрител е да направи тази преценка сам за себе си. Ето защо замесването на ФИЛМАУТОР и обвиненията, че сдружението упражнява цензура, са изключително неуместни.

Проблемът от гледна точка на ФИЛМАУТОР е от правно естество, тъй като при отстъпването на права върху части сдружението действа като пълномощник на правоносителите и е обвързано в своите действия от тяхната едностранна воля. В този смисъл, ние не се интересуваме от тезите, застъпени във филма, а само и единствено от използването на кадри от съществуващи аудиовизуални произведения, върху които са правата на правоносителите, представлявани от нас. При оттеглен от страна на пълномощника мандат ние сме длъжни да се съобразим, без да коментираме дали е прав и какви са неговите съображения. Именно това сме изпълнили в конкретния казус и то не по отношение на всички представлявани от нас правоносители, а само за тези, които са поискали (наследниците на Доньо Донев).

Още от възникването на проблема ФИЛМАУТОР се е опитва да има обективен и балансиран подход към двете страни.

Не бихме желали сдружението да бъде използвано като буфер в спор, който е в сферата на моралните авторски права, упражнявани от правоносителите лично и който по правило е възможно да бъде разрешен между тях и продуцентите на филма. По тази причина конфликтът следва да бъде преодолян именно чрез провеждане на разговори помежду им, а не чрез спекулативни, публично изразени становища.

Всички новини